27 aprilie 2024
sâmbătă, 27 aprilie 2024
20.3 C
București

Revista FILM : „Cartea de cinema” propune o recenzie a unei importante apariții editoriale recente. Volumul „Gopo 100”

Rubrica „Cartea de cinema” propune o recenzie a unei importante apariții editoriale recente. Este vorba de volumul „Gopo 100”, dedicat de criticul și istoricul de film 𝐃𝐚𝐧𝐚 𝐃𝐮𝐦𝐚 marelui cineast 𝐈𝐨𝐧 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐆𝐨𝐩𝐨. Articolul, intitulat „Omagiu la centenar”, este semnat de 𝐈𝐨𝐚𝐧-𝐏𝐚𝐯𝐞𝐥 𝐀𝐳𝐚𝐩.

Mai jos, debutul acestui material:

Anul 2023 înseamnă aniversarea centenarului nașterii a doi monștri sacri ai cinematografiei românești: Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 29 noiembrie 1989) și Liviu Ciulei (7 iulie 1923 – 24 octombrie 2011). Dacă Liviu Ciulei își așteaptă, încă, biograful – placheta lui Mircea Alexandrescu, „Liviu Ciulei” (Ed. Meridiane, București, 1996), este binevenită, dar nu suficientă –, Ion Popescu Gopo și-a găsit biograful potrivit în persoana criticului Dana Duma. Centenarul Gopo a fost marcat de o retrospectivă organizată de Cinemateca Română și de lansarea, pe 5 mai, la puține zile după împlinirea celor 100 de ani de la nașterea marelui cineast, tot la Sala Eforie a Cinematecii bucureștene, a monografiei „Gopo 100”, de Dana Duma (Ed. UCIN, 2023), urmată de proiecția filmelor 7 𝑎𝑟𝑡𝑒 (1958) și 𝐶𝑜𝑚𝑒𝑑𝑖𝑒 𝑓𝑎𝑛𝑡𝑎𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎̆ (1975).

În 1996, Dana Duma a publicat prima monografie dedicată cineastului, „Gopo” (Ed. Meridiane, București). „Gopo 100” nu este o reeditare a cărții din 1996, ci o rescriere a acesteia mult îmbogățită, în primul rând datorită accesului la Fondul Gopo achiziționat de Arhiva Națională de Filme, în 2001, de la văduva cineastului, Anamaria Popescu, fond care „oferă cercetătorului un pasionant subiect de studiu, dar și o provocare, pentru că nu este arhivat după standarde clasice. El reunește desene, manuscrise, sinopsisuri, decupaje, schițe, benzi desenate, fotografii, articole, din diferite etape ale creației celui mai celebru realizator de filme de animație al cinematografului românesc. Gopo însuși a reunit materialele în șase mape și câteva cutii ordonate după criterii numai de el știute…” (p. 126).

Restul textului, în cel mai nou număr (2/2023) al revistei FILM.

Să aveți un sfârșit de săptămână plin de filme, cărți și reviste cât mai bune!

 

 

Similar Articles

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Gopo în presă