4 martie 2024
luni, 4 martie 2024
9.3 C
București

„Pentru Gopo, SF-ul era o adevărată obsesie”

[…] Unul dintre cei mai prolifici regizori de cinematografie SF din România a fost Ion Popescu Gopo. „Putem spune că, pentru Gopo, SF-ul era o adevărată obsesie”, susține Cristian Eduard Drăgan.

În istoria filmului românesc, premiul Palme dOr, pe care Gopo l-a primit în 1957 la Cannes pentru animația „Scurtă istorie”, a fost o bornă, explică cercetătorul. „Această reușită i-a permis lui Gopo să realizeze primele lungmetraje SF din România: «S-a furat o bombă» (1962), «Pași spre lună» (1964), «Faust XX» (1966). De fapt, scurtmetrajul său «Scurtă istorie» ar conține și primul exemplu de iconografie SF din istoria filmului românesc – mă refer aici la finalul cu societatea utopic-automatizată”, spune Drăgan.

Acesta explică și că în cinematografia lui Gopo a apărut pentru prima dată într-un film românesc un OZN. Pelicula „De trei ori București” (1967), „un film-comandă relativ anodin”, după cum îl descrie doctorandul, conține în premieră pentru România o secvență cu o „farfurie zburătoare”.

[…]

Citeşte întreaga ştire: 6 filme SF românești de văzut. De la „obsesia” lui Ion Popescu Gopo la o peliculă cu Gheorghe Dinică

Pași spre lună 1964 Film Romanesc Ion Popescu Gopo

Premiera are loc pe 2 mar. 2023

Cu Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Florin Piersic,Valeria Rădulescu,Irina Petrescu,Marcel Anghelescu,Ștefan Tapalagă,George Demetru…

Similar Articles

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Gopo în presă