Anul aceste decernarea prestigioaselor trofee, Premiile Gopo 2023, se vor desfășura sub egida împlinirii a 100 de ani de la nașterea celui care dă numele acestui eveniment important din cinematografia românească, Ion Popescu Gopo. Conform organizatorilor, au intrat în concurs nu mai puțin de 37 de pelicule cinematografice românești, lansate în cinematografe și pe rețelele de streaming. Cât despre nominalizările din acest an, citește mai departe și vezi lista cămpletă, dar și când sunt Premiile Gopo 2023.

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo

Anul acesta, la data de 1 mai se vor împlini 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo, acesta fiind născut pe 1 mai 1923. Gopo este creatorul simpaticului „Omuleț”, cu care artistul primea în urmă cu 63 de ani marele premiu de la Cannes.De altfel acesta era momentul în care România primea pentru prima dată acest prestigios trofeu francez, iar despre importanța sa scria și criticul de film Magda Mihăilescu:

„A avut importanţă în primul rând pentru că în perioada aceea nu existau expuneri atât de evidente în ceea ce priveşte cinematograful românesc. Adevărul este că era foarte multă inteligenţă în felul lui Gopo de a desena şi de a gândi desenul şi filmul.

Gopo a deschis un drum, se poate spune, ne-a plasat într-o zonă puţin mai vizibilă pentru anii aceia în care nici nu se circula aşa de mult, nici nu existau atâtea posibilităţi de a scoate capul în lumea cea mare”, a spus criticul de film Magda Mihăilescu.

Marele Ion Popescu Gopo debuta cu caricaturi în 1939, la doar 16 ani, în București, orașul în care de altfel s-a și născut, ulterior luând drumul artei, absolvind  Academia de Arte din București, alături deAurel Petrescu și Marin Iorda, alși pionieri ai animației românești.

După terminarea studiilor la București, pleacă la Moscova unde avea să se specializeze în cursurile de animație cinematografică. La daor 26 de ani, Ion Popescu Gopo debuta cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani, animație realizată împreună cu tatăl său și Matty Aslan, un celebru caricaturist român.

mai mult la :  /playtech.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.